PETER LARSEN KAFFE

Aktuelt for VIBORGegnens Erhvervsråd

FRA 

Viborg

MÅL

... eliminere al spild i 2030

IMG 5052

Peter Larsen Kaffe har i mange år haft fokus på bæredygtighed. De arbejder med certificerede produkter og ordninger, der skal være med til at skabe bedre forhold i kafferegionerne. På den hjemlige front har der også været fokus på bæredygtighed i form af energiforbedringer. Men for et par år siden fandt Peter Larsen Kaffe ud af, at der var et kæmpe uudnyttet potentiale i kaffekoppen og kaffeplanten.

 

På det tidspunkt var det blot 1% af potentialet, som blev udnyttet, når en kop kaffe blev brygget. I kaffegrumset findes en hel del værdifulde egenskaber såsom antioxidanter, vitaminer, mineraler og fosfor som førhen blev smidt ud. Der er således et enormt uudnyttet potentiale for at skabe indtjeningskilder fra produkter, der førhen blev anset som affald.

 

Målet er at fordoble indtjeningen på tværs af forsyningskæden. Det er et mål, der skal opnås via den cirkulære tænkning, så alt spild fra kaffeplanten vil blive elimineret – lige fra farmer til forbruger. 

”Vi driver vores omstilling som en del af vores forretning. I partnerskaber og ved at skabe kommercielle løsninger af eksisterende biprodukter, skaber vi fundamentet for yderligere udvikling og investering. Sådan er vores cirkulære bevægelse startet” fortæller Lars Aaen Thøgersen chef for innovation, cirkulære omstilling og kommunikation.

 

Det er ikke kun kaffegrumset, der har et uudnyttet potentiale. Når der ristes kaffebønner på risteriet i Viborg falder en lille hinde af kaffebønnen. Før i tiden blev hinden brændt, men nu er det blevet tydeligt at hinden kan bruges på mange forskellige måder. Hos Peter Larsen Kaffe laver de 3D-printede kaffemøbler af sække som bønnerne kommer i og silverskin. Hinderne kan også bruges til solbriller og dyrefoder og således kan andre industrier udnytte overskudspotentialet hos Peter Larsen Kaffe. 

 

Peter Larsen Kaffe har fokus på hele værdikæden, hvor indtjeningen skal fordobles i 2030, og det gælder også kaffefarmene. Det der i dag er affald på farmene skal udnyttes og ligeledes gøres til nye indtægtskilder. Eksempelvis får kenyanske bønder samme pris for 1 kilo kaffeblade som for 1 kilo kaffebønner. Modellen er skabt af den danske start-up Twisted Leaf, der laver drikkevarer med urtete lavet på kaffeblade.

PLK Circularcoffeecommunity 45

”Det er et lille perspektiv, men det er denne type modeller, vi skal have løftet. Vi er kun lige i gang med at skubbe kuglen i gang. Vi vil rigtig gerne være med til at forstå og skabe de nye forretningsmodeller. Slutmålet er at tjene penge på det. Ikke kun for os men for alle i vores forsyningskæde” udtaler Lars Aaen Thøgersen.

 

Læs mere om Peter Larsen Kaffes grønne mission her.